O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Revizny lekar – co o tom vieme? › Odpoveď na: Revizny lekar – co o tom vieme?
Pán minister, fakt ste mali pravdu, že som neprečítala vstupy Revízor I.až V. dosť pozorne. Myslím, že táto úvaha stojí za to, a vytlačila som si všetky diely.
Pri snahe dopátrať sa k novým návrhom ktalógu výkonom som získala Vašu prezentáciu z 8.7.2005. V príncípe a v základných krokoch nemám a
ani nemôžem mať žiadne výhrady. Naopak za geniálne pokladám objevenie kľúča, na základe ktorého sa bude aj budúcnosti môcť upraviť
miera spoluúčasti pacienta podľa politických či ekonomických požiadaviek
a možností.
No žiaľ, aj na príkladoch, ktoré sú tam uvádzané ( napríklad predoperačné vyšetrenie aj s EKG alebo klinické vyšetrenie pri podozrení z malígného melanomu ) je zjavné že odborná práca lekára je stále nízko hodnotená, nedocenená. Počítam s tým, že to boli len príklady. Ale obávam sa, aby sa nedostali aj do reality nového katalógu.
Len si predstavme, aká je hodinová sadzba za prácu automechanika v servise a porovnajtme to s prácou lekára.
Aj prirovnanie k stavebnici LEga sa mi zdá výstižné. No mám obavy, aby
sme sa veľmi nesústredili na hodnotu jednotlivých dielcov stavebnice a zabudneme, že hodnotu má aj to, kto tie dielce ukladá a že musí vedieť , kde a ako má ten ktorý dielec položiť.
Viem, že toto je prevážne záležitosť odborných spoločnosti. Aj v doteraz
platnom katalógu výkonov je vidieť, ktorý odbor do akej miery dokázal presadiť hodnotu práce svojích členov. ( Všimnite si len rozdiel v dodovaní
práce psychiatrov a práce internistov).
Bola by som Vám veľmi vďačná, ak by sa našiel spôsob, ako vyriešiť aj tento problém. Verím, že by to ozdravilo vzťahy aj v lekárskej obci aj medzi implementátormi reformy a poskytovateľmi zdrav. starostlivosti.