O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › zachranna sluzba › Odpoveď na: zachranna sluzba
@resident wrote:
@OPTIMUS wrote:
To už musíte riešiť s Vaším vedením, ako je možné, že ak mala nemocnica záujem prevádzkovať ZZS, prečo podpisovala nájomé zmluvy s cudzou, de facto konkurenčnou firmou. “ Niečo je zhnité v štáte Dánskom“.
Áno. Správny postup bol „nenápadne naznačiť“ personálu, samozrejme žiadne vydieranie, že by nebolo vhodné zaväzovať sa niekomu inému. A bolo iba málo hrdinov.
Tu je trocha iný problém, ako vydieranie personálu. ide o majetok nemocnice, ktorý odovzdala súkromnej firme. V čase keď sme pred spustením divízneho systému hospodárenia a pred vznikom as holdingového typu je to zlé rozhodnutie. Ja sama zastávam líniu, že nemocnica by mala sa zachovať ako funkčný celok, nemocničná ZS 21. storočia je tímová práca, s dobre vypracovanými algoritmami. Chcem do nej pustiť privátny kapitál všade tam, kde potrebujem obnoviť veľkú techniku, na čo nemám finančné prostriedky. Nech mi privátna firma postaví 2 gamakamery do nemocnice a môže ich prevádzkovať. Alebo pozitrón, či lineárny urýchľovač. Všetko vo forme spoločných podnikateľských aktivít. Obojstranne výhodných. Nebudem sa dobrovoľne zbavovať majetku v prípade RZP, ktorú sme robili dobre, mali sme vybudované pracoviská, vozidlový park. Opakujem – záchranná služba je iba jeden článok reťazca, ktorý začína na mieste udalosti a končí na OAIM, JIS, operačnej sále. Ide o čas, zohratosť tímu a peniaze – nestačí zafinancovať záchranky, keď JIS sú v dezolátnom stave. Ale opakujem – nejde o hry s personálom, ale o materiálne a technické vybavenie. Aký je prínos v tom, že to preberie nejaká stavebná firma?
Ja práve sa zastávam personálu, ktorý je vydieraný oboma smermi – pohrozením, že ak sa nezaviaže firme, príde o prácu, ostatný personál je vydieraný už dlho – ak nebude ticho, môže ísť. Hájim personál, pretože som z neho vyšla a poznám problémy z oboch strán. Ocitla som sa v managemente a zdá sa, že svojimi postojmi spôsobujem problémy. Zdá sa, že teraz je obdobie, v ktorom sa bojuje o to, čo kto kde trhne. Všetkým záchranárom zo srdca prajem 40 000 Sk platy, majú na ne právo, záchranka má garantovaný príjem. Ale prajem ich i JIS károm, AR-istom, traumatológom, chirurgom, ktorí privezeného pacienta musia vyriešiť. Preto si myslím, že nemocnica sa nemá zbavovať prevádzok, ktoré KONEČNE sú primerane finančne kryté.